Bujinkan Budo Taijitsu Nedir ?

Bujinkan Budo Taijutsu (yurdumuzda genellikle Ninjutsu olarak bilinir) Samuray ve Ninja öğretilerinin oluşturduğu bir hayatta kalma ve kaliteli yaşama sanatıdır. Bu sistemi 6 dövüş okulu ve 3 Ninja okulu oluşturur.

Bujinkan sisteminde amaç madalya almak veya kazanmak değildir. Sanatımızda istenilen sağlıklı, dengeli bir seviyeye ulaşmak, hayatta mutlu ve sağlıklı olabilmektir. Bu anlamda teknikler kısa, etkili, güç gerektirmeyen bir şekilde uygulanır. İnsanın alet kullanabilen bir varlık olduğu unutulmadan her çeşit eşyayı gerektiğinde bir alet olarak kullanabilmenin yolları çalışılır. Dövüş sporları ile Bujinkan sistemini ayıran en büyük özellik, Bujinkan’da bir ‘yenen’ ve ‘yenilen’in olmamasıdır. Bu sanatı çalışan kişiler son kurtuluş olarak savaş tekniklerine başvurduğundan en etkili ve ağır hasar verebilecek teknikler öğrenilir ancak amaç hiç savaşmamak ve savaş kaçınılmaz olduğunda -mümkün ise- can bağışlamaktır.

Bujinkan sisteminde düşüşler, yuvarlanmalar, zıplamalar gibi tekniklerin yanı sıra çıplak el teknikleri (vuruşlar, tekmeler, kırışlar, kilitlemeler, atışlar, boğmalar vs) ve birçok alet öğretilmektedir. Bu aletler temel olarak Bıçak (Tanto), yarım sopa (Hanbo), sopa (Bo), Şuriken (fırlatma aletleri), Kusari Fundo (zincir ve ağırlık), Samuray kılıcı (Kenjutsu), Ninja kılıcı (Şinobi Gatana Happo Bikenjutsu), Yari (mızrak), Naginata (ucunda kılıç bulunan bir çeşit mızrak), Kyoketsu Şoge (Kancalı bıçak, ip ve demir halka) dir. Tüm bu teknikler ayakta ve yerde çalışılmaktadır.

Bujinkan sistemini kuran Dr. Masaaki Hatsumi bu 9 ekolü yaşayan son Ninja olan Takamatsu Toşitsugu’dan öğrenmiştir. Her okulu tek tek öğrenen Hatsumi Soke ileriki zamanlarda bunları bir sistem haline getirmiş ve Bujinkan sistemini kurmuştur böylelikle bu sanatlar geçmişte kalan ölüler olmaktan çıkıp yaşayan bir sistemin parçaları haline gelmişlerdir.  Bujinkan sistemi içinde bu okullar tek tek te çalışılmaktadırlar.

Soke Masaaki Hatsumi bugün dünyadaki tüm İga Ninjalarının lideri olarak bilinir ve tanınınr.

Bu sanatın Türkiye’ye girişi ise Ercan Şarbat ile olmuştur. Şarbat Dai Şihan 2005 yılında Japonya’da bizzat  Soke Hatsumi’nin yapmış olduğu ‘5.Dan ölümcül niyet testi’ni ilk seferde geçmiş ve bu sanatı öğretmeye yetkili ilk Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmuştur. Şu an kendisi Japonya Honbu Dojo’dan yetkili en üst seviyede baş eğitmendir ve birçok eğitmen yetiştirmiştir.